Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.04.2018
Посилено захист дітей від сексуальних зловживань та сексуальної експлуатації

Зокрема, Законом у новій редакції викладено статтю 155 Кримінального кодексу України (далі – Кодексу), яка передбачає відповідальність за статеві зносини з особою, яка не досягла шістнадцятирічного віку.

Віднині природні або неприродні статеві зносини з особою, яка не досягла шістнадцятирічного віку, вчинені повнолітньою особою, – караються обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Ті самі дії, вчинені близькими родичами або членами сім’ї, особою, на яку покладено обов’язки щодо виховання потерпілого або піклування про нього, або якщо вони спричинили безплідність чи інші тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

У новій редакції також викладено частину другу статті 156 Кодексу. Так, вчинення розпусних дій щодо малолітньої особи або вчинені членами сім’ї чи близькими родичами, особою, на яку покладено обов’язки щодо виховання потерпілого або піклування про нього, – караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

При цьому у статтях 155, 156 цього Кодексу під близькими родичами або членами сім’ї слід розуміти осіб, визначених пунктом 1 частини першої статті 3 Кримінального процесуального кодексу України, а саме: батько, мати, вітчим, мачуха, рідний брат, рідна сестра, дід, баба, прадід, прабаба, усиновлювач, опікун чи піклувальник.

Крім того, статтю 302 Кодексу, яка передбачає відповідальність за створення або утримання місць розпусти і звідництво, доповнено частиною четвертою. Тож відтепер створення або утримання місць розпусти, а також звідництво для розпусти, вчинені з метою наживи або особою, раніше судимою за цей злочин, або вчинені організованою групою, а також вчинені із залученням малолітньої особи, – караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Цей Закон набрав чинності з 18.04.2018 – з дня його опублікування у газеті «Голос України» від 18.04.2018 — № 72.


Відділ організаційного та правового
забезпечення прокуратури
Чернівецької області

кількість переглядів: 691