Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.03.2018
Набув чинності Закон про кримінальну відповідальність за доведення до суїциду

Україна входить в десятку країн з найвищим рівнем самогубств. За даними ВООЗ на 2012 рік в Україні було вчинено близько 10 (десяти) тисяч актів суїциду. Як свідчать наукові джерела, співвідношення самогубств і доведення до самогубства становить близько один до двадцяти. Разом з тим, з 2010 по 2015 роки в Україні винесено лише чотири вироки за доведення до самогубства.

З появою та розвитком Інтернету, виникли нові способи доведення до самогубства. При цьому новий спосіб доведення до самогубства набирає обертів у світі разом із зростанням кількості постійних користувачів мережі Інтернет.

Враховуючи зазначене, 8 лютого 2018 року Верховною Радою України ухвалено Закон «Про внесення зміни до статті 120 Кримінального кодексу України щодо встановлення кримінальної відповідальності за сприяння вчиненню самогубства».

Зокрема, частину першу статті 120 Кримінального кодексу України викладено у такій редакції:
«1. Доведення особи до самогубства або до замаху на самогубство, що є наслідком жорстокого з нею поводження, шантажу, систематичного приниження її людської гідності або систематичного протиправного примусу до дій, що суперечать її волі, схиляння до самогубства, а також інших дій, що сприяють вчиненню самогубства, -
караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк».

Тож відтепер розширено об’єктивну сторону складу кримінального правопорушення, яка передбачає відповідальність за будь-які дії, що сприяють вчиненню самогубства.

Цей Закон набрав чинності з 07.03.2018 – дня, наступного за днем його опублікування у газеті Голос України від 06.03.2018 — № 44. 



Відділ організаційного та правового
забезпечення прокуратури
Чернівецької області
   
кількість переглядів: 759