Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.12.2017
Ухвалені нові процесуальні кодексиВ рамках «судової реформи» Верховною Радою України 3 жовтня 2017 року ухвалено Закон «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів».

В рамках «судової реформи» Верховною Радою України 3 жовтня 2017 року        ухвалено Закон «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів».

Зокрема, затверджені нові редакції вказаних процесуальних кодексів.
Запроваджується "електронний суд" – можливість вчинення всіх процесуальних дій засобами електронного зв'язку з відповідними механізмами ідентифікації та безпеки.

Вводиться Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система. Позовні та інші заяви, скарги та інші передбачені законом процесуальні документи, що подаватимуться до суду і можуть бути предметом судового розгляду, в порядку їх надходження підлягатимуть обов’язковій реєстрації в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в день надходження документів.

Забезпечення обміну документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу, фіксування судового процесу і участь учасників судового процесу у судовому засіданні в режимі відеоконференції, визначення судді або колегії суддів для розгляду конкретної справи здійснюватиметься указаною системою.

Судочинство  тепер буде проводитися у формі (ст.12 ГПК України, 19 ЦПК України, ст.12 КАСУ України):
- наказного провадження;
- позовного провадження (загального або спрощеного);
- окремого провадження.

Право на вчинення процесуальної дії згідно з новим законодавством втрачається із закінченням строку, встановленого законом або судом.
Документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цими Кодексами.

Разом з тим, для звернення до адміністративного суду (ст. 122 КАС України) встановлюється тримісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня виникнення підстав, що дають суб’єкту владних повноважень право на пред’явлення визначених законом вимог.
Змінено строки розгляду судами справ.

Так, суд має розпочати розгляд справи по суті (ст.195 ГПК України,                ст. 193 КАС України, ст.210 ЦПК України) не пізніше ніж через шістдесят днів з дня відкриття провадження у справі, а у випадку продовження строку підготовчого провадження не пізніше наступного дня з дня закінчення такого строку. Суд розглядає справу по суті протягом тридцяти днів з дня початку розгляду справи по суті.

Певних змін зазнали і повноваження прокурора.У визначених законом випадках прокурор звертається до суду з позовною заявою, бере участь у розгляді справ за його позовами, а також може вступити за своєю ініціативою у справу, провадження у якій відкрито за позовом іншої особи, до початку розгляду справи по суті, подає апеляційну, касаційну скаргу, заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами.

Прокурор, який звертається до суду в інтересах держави, в позовній чи іншій заяві, скарзі обґрунтовує, в чому полягає порушення інтересів держави, необхідність їх захисту, визначені законом підстави для звернення до суду прокурора, а також зазначає орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах. Невиконання цих вимог має наслідком залишення позовної заяви без руху або повернення позовної заяви.

У разі відкриття провадження за позовною заявою, поданою прокурором в інтересах держави в особі органу, уповноваженого здійснювати функції держави у спірних правовідносинах, зазначений орган набуває статусу позивача. У разі відсутності такого органу або відсутності у нього повноважень щодо звернення до суду прокурор зазначає про це в позовній заяві і в такому разі набуває статусу позивача.

Крім того, у цивільному процесуальному законодавстві повноваження прокурора дещо збільшено. Так, позови про визнання необґрунтованими активів та їх витребування (ст. 290 ЦПК України) подається в інтересах держави прокурором упродовж строку загальної позовної давності з дня набрання законної сили обвинувальним вироком щодо особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Змінено порядок зміни розміру позовних вимог. Позивач вправі збільшити або зменшити розмір позовних вимог до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження шляхом подання письмової заяви (ст.49 ЦПК України, ст. 47 КАС України та ст.46 ГПК України).

Упроваджується судова медіація, як окремий закритий процес досягнення згоди між сторонами за участю судді, коли суддя окремо та закрито спілкується з обома сторонами та шукає можливість досягнення між ними згоди (ст. 201 ЦПК України, ст.186 ГПК України та ст.184 КАС України).

Змінено строки оскарження судових рішень, а саме апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду - протягом п’ятнадцяти днів з дня проголошення. Аналогічні строки застосовуються до касаційних скарг.

При цьому, у господарському судочинстві такі скарги подаються протягом двадцяти днів, а на ухвалу суду - протягом десяти днів з дня проголошення.

Вказані положення Закону набрали чинності з 15.12.2017 року. 

Принагідно нагадаємо, що відповідно до підпункту 11 пункту 16-1 Розділу XV «Перехідні положення» Конституції України представництво у судах органів державної влади та органів місцевого самоврядування здійснюватиметься прокурорами або адвокатами. Зокрема у Верховному Суді з 1 січня 2017 року; у судах апеляційної інстанції - з 1 січня 2018 року; у судах першої інстанції - з 1 січня 2019 року, а з 1 січня 2020 року таке представництво в судах буде здійснюватися виключно прокурорами або адвокатами.

  Відділ організаційного та правового
  забезпечення прокуратури Чернівецької області
кількість переглядів: 1961