Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.12.2017
Обмежено можливості необґрунтованого вилучення документів та комп’ютерної техніки під час кримінального провадження

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування», який набрав чинності 7 грудня 2017 року посилено захист суб’єктів господарювання та інших учасників кримінального провадження від необґрунтованого втручання органів досудового розслідування.

Так, змінами до статті 236 КПК України встановлено право особи, у житлі чи іншому володінні якої проводиться обшук, користуватися правовою допомогою адвоката на будь-якій стадії  його проведення.

Для захисту учасників кримінального провадження від необґрунтованого вилучення документів та комп’ютерної техніки у статтях 160, 164, 165 КПК України передбачено обов’язок сторони обвинувачення обґрунтовувати необхідність вилучення оригіналів документів або їхніх копій. При цьому статтею 168 КПК України передбачено заборону вилучення електронних інформаційних систем та обов’язок сторони обвинувачення робити копії необхідної інформації без вилучення техніки, на якій вона зберігається, із залученням спеціаліста. 

Виготовлені належним чином копії такої інформації прирівнюються до оригіналу з метою забезпечення їх доказової сили, що дозволить у значній мірі захистити інтереси суб’єктів господарювання.

Також доповнено перелік підстав для закриття кримінального провадження. Зокрема, кримінальне провадження закривається у разі наявності не скасованої постанови слідчого, прокурора  про закриття кримінального провадження з підстав, передбачених пунктами 1, 2, 4, 9 частини першої статті 284 КПК України, у кримінальному провадженні щодо того ж діяння, що розслідувалось з дотриманням вимог щодо підслідності.

Крім того, Законом внесені зміни до статті 315 КПК України з метою встановлення додаткових гарантій захисту особи, у житлі чи іншому володінні якої здійснено обшук із застосуванням відофіксації, від розголошення відомостей про особисте та сімейне життя чи обставин, які принижують гідність особи. З метою підготовки до судового розгляду суд розглядає клопотання учасників судового провадження про здійснення судового розгляду у закритому судовому засіданні, та вирішує це питання згідно з вимогами статті 27 КПК України.

З метою захисту прав суб’єктів господарювання під час здійснення досудового розслідування Законом також внесені зміни до Закону України «Про демократичний цивільний контроль над Воєнною організацією і правоохоронними органами держави», згідно з якими  розширено повноваження Кабінету Міністрів України у сфері здійснення контролю з метою узагальнення відомостей про порушення прав чи законних інтересів осіб правоохоронними органами та підготовки керівникам цих органів обов’язкових до розгляду рекомендацій.

 

Відділ організаційного та правового
забезпечення прокуратури Чернівецької області


кількість переглядів: 698