Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.12.2017
Посилено захист учасників кримінального провадження

З метою підвищення рівня захисту суб’єктів господарювання під час досудового розслідування 16 листопада 2017 року Верховною Радою України ухвалено Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування».

Зокрема, Законом внесені зміни до статей 60, 214 Кримінального процесуального кодексу України (далі – КПК України) та надано право заявнику отримувати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (далі – ЄРДР) щодо його заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення. При цьому встановлено обов’язок слідчого, прокурора надати такий витяг через 24 годин з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення.
Наведене надасть можливість заявникам оперативно отримувати підтвердження факту початку досудового розслідування за їх заявами про кримінальні правопорушення та оскаржувати бездіяльність слідчого, прокурора, у випадку невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР у встановленому законодавством порядку.

Також внесені зміни до статей 3, 28, 303 та 308 КПК України, згідно з якими особа, по відношенню до якої (в тому числі її майна) здійснюються процесуальні дії, та яка не є стороною кримінального провадження, має право заявляти клопотання про здійснення кримінального провадження у розумні строки та оскаржувати, зокрема, порушення таких строків.

Запровадження зазначених змін надасть можливість особам, яким тривалий час не вручено повідомлення про підозру, однак стосовно яких фактично здійснюються процесуальні дії, захищати свої права та законні інтереси.
Також Законом з метою забезпечення додаткових гарантій законності при проведенні обшуку внесені зміни до статей 27, 107, 222 та 236 КПК України. Зокрема, з 1 січня 2019 року передбачено обов’язкову відеофіксацію проведення такої слідчої дії як обшук,  а також під час розгляду клопотань слідчим суддею за виключенням вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій. При цьому відеозапис, забезпечений слідчим, прокурором є невід’ємним додатком до протоколу обшуку.

Водночас передбачено право сторони захисту самостійно здійснювати відеофіксацію проведення обшуку. Проте такі особи попереджаються про їх обов’язок не розголошувати відомості досудового розслідування без письмового дозволу слідчого, прокурора, а також про відповідальність за розголошення таких відомостей.

У зв’язку з цим внесені відповідні зміни до статті 387 Кримінального кодексу України, яка передбачає кримінальну відповідальність за розголошення даних оперативно-розшукової діяльності, досудового розслідування. При цьому якщо розголошені дані ганьблять людину, принижують її честь і гідність, то такі дії караються обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Закон опубліковано у газеті Голос України від 06.12.2017 — № 228 і його положення набирали чинності з дня, наступного за днем його опублікування – тобто з 07.12.2017.  

Відділ організаційного та правового
забезпечення прокуратури Чернівецької області

кількість переглядів: 633