Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.09.2017
Посилено відповідальність за незаконну порубку лісу

З метою виконання Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат, ратифікованої Україною 07.04.2004 та Протоколу про стале управління лісами до Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат, ратифікований Україною 16.10.2012 в частині охорони пралісів, Верховною Радою України 23.05.2017 ухвалено Закон № 2063-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів згідно з Рамковою конвенцією про охорону та сталий розвиток Карпат».
Законом визначено поняття «природні ліси», «праліси», «квазіпраліси», як споконвічні, стародавні ліси, які не зазнавали антропогенного впливу або такий вплив був незначним. Такі ліси зараховуються до лісів природоохоронного, наукового, історико-культурного призначення та виділяються в особливі охоронні лісові ділянки.

Для охорони та збереження у таких лісах заборонено усі види рубок. При цьому посилено адміністративну та кримінальну відповідальність у сфері лісокористування.

Зокрема, за порушення правил відновлення і поліпшення лісів, використання ресурсів спілої деревини, вимог з охорони пралісів, квазіпралісів та природних лісів статтею 68 Кодексу України про адміністративні правопорушення віднині передбачено штраф на посадових осіб від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за повторні такі порушення від 100 до 200.

Статтею 246 Кримінального кодексу України за незаконну порубку дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, що заподіяла істотну шкоду, а також вчинення таких дій у заповідниках або на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах передбачено штраф від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до 6 місяців, або обмеження волі на строк до 3 років, або позбавлення волі на той самий строк.

Та сама дія, вчинена повторно або за попередньою змовою групою осіб, - карається обмеженням волі на строк від 2 до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.

 

Відділ організаційного та правового
забезпечення прокуратури
Чернівецької області

кількість переглядів: 585