Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.06.2017
Встановлено відповідальність за виготовлення та пропаганду георгіївської (гвардійської) стрічки

З метою запровадження відповідальність за виготовлення та пропаганду георгіївської (гвардійської) стрічки, як символу російської окупації та агресії, Верховною Радою України 16 травня 2017 року ухвалено Закон «Про внесення зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо заборони виготовлення та пропаганди георгіївської (гвардійської) стрічки».

Зокрема, Кодекс доповнено статтею 173-3 «Виготовлення та пропаганда георгіївської (гвардійської) стрічки», відповідно до якої публічне використання, демонстрація або носіння георгіївської (гвардійської) стрічки чи її зображення - тягнуть за собою накладення штрафу від 50 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією георгіївської (гвардійської) стрічки або предметів, що містять її зображення.

За вчинення таких дій повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, а так само виготовлення або поширення георгіївської (гвардійської) стрічки чи її зображення передбачена відповідальність у вигляді штрафу від 150 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк до 15 діб з конфіскацією георгіївської (гвардійської) стрічки або предметів, що містять її зображення.

Оскільки гвардійська стрічка активно використовувалась в радянський час, то її законне використання не може бути караним. Перелік випадків, коли георгіївська (гвардійська) стрічка чи її зображення можуть правомірно використовуватись, співпадають із переліком виключень для використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, визначених Законом України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Такими винятками є: документи державних органів, видані до 1991 року, експозиції музеїв, твори мистецтва, створені до набрання чинності цим Законом, процес наукової діяльності, оригінали бойових знамен, державні нагородах, якими нагороджувались особи до 1991 року та протягом 1991-2015 років у зв’язку з річницями подій періоду Другої світової війни, а також документи, що посвідчують нагородження ними, намогильні споруди, приватні колекції та приватні архівні зібрання, об’єкти антикварної торгівлі.

Проте їх використання можливе за умови, що це не призводить до пропаганди злочинного характеру комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років у підручниках та інших матеріалах наукового, освітнього і навчального характеру у творах мистецтва, створених після набрання чинності цим Законом.

Норми Закону «Про внесення зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо заборони виготовлення та пропаганди георгіївської (гвардійської) стрічки» набрали чинності з 15.06.2017.


Відділ організаційного та правового
забезпечення прокуратури
Чернівецької області


кількість переглядів: 674