Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.06.2017
Внесені зміни до КПК України щодо спеціального досудового розслідування та судового провадження

 З метою удосконалення положень діючого законодавства, які регулюють питання спеціального досудового розслідування та судового провадження 16 березня 2017 року  ухвалено Закон України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення механізмів забезпечення завдань кримінального провадження».

Законом, загальні положення спеціального досудового розслідування  (ст. 297-1 КПК України) доповнено вимогами - якщо у кримінальному провадженні повідомлено про підозру декільком особам, слідчий, прокурор вправі звернутися до слідчого судді із клопотанням про здійснення спеціального досудового розслідування лише стосовно тих підозрюваних, щодо яких наявні передбачені частиною другою цієї статті підстави, а стосовно інших підозрюваних подальше досудове розслідування у цьому самому кримінальному провадженні здійснюватиметься згідно із загальними правилами, передбаченими цим Кодексом.

У випадку якщо підозрюваний, стосовно якого слідчим суддею постановлено ухвалу про здійснення спеціального досудового розслідування, затриманий або добровільно з’явився до органу досудового розслідування, подальше досудове розслідування щодо нього здійснюється згідно із загальними правилами, передбаченими цим Кодексом.

Відомості щодо підозрюваних, стосовно яких слідчим суддею постановлено ухвалу про здійснення спеціального досудового розслідування, невідкладно, але не пізніше 24 годин після постановлення ухвали, вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Крім того, Законом доповнено підстави для ініціювання та укладення угод (ст. 469 КПК України). Зокрема, угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо  особливо тяжких злочинів, вчинених за попередньою змовою групою осіб, організованою групою чи злочинною організацією або терористичною групою за умови викриття підозрюваним, який не є організатором такої групи або організації, злочинних дій інших учасників групи чи інших, вчинених групою або організацією злочинів, якщо повідомлена інформація буде підтверджена доказами.

Проте щодо кримінальних правопорушень, внаслідок яких шкода завдана державним чи суспільним інтересам або правам та інтересам окремих осіб, у яких беруть участь потерпілий або потерпілі, укладення угоди не допускається, крім випадків надання всіма потерпілими письмової згоди прокурору на укладення ними угоди.

Указаний Закон опубліковано у газеті Голос України від 13.04.2017 — № 68 і його положення набрали чинності з дня, наступного за днем його опублікування.  


                                                                                                            Відділ організаційного та правового
                                                                                                            забезпечення прокуратури

                                                                                                                                                Чернівецької області
кількість переглядів: 670