Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
24.05.2017
Внесені зміни до Кримінального процесуального кодексу України щодо визначення строків у кримінальному провадженні

З метою удосконалення положень діючого законодавства, які регулюють питання строків досудового розслідування та інших питань, пов’язаних із здійсненням досудового розслідування у розумні строки 16 березня 2017 року  ухвалено Закон України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення механізмів забезпечення завдань кримінального провадження».

Законом, відповідно до змін до статті 219 КПК України передбачено, що строк ознайомлення з матеріалами досудового розслідування сторонами кримінального провадження в порядку, передбаченому статтею 290 цього Кодексу, не зараховується до загального строку досудового розслідування.
Крім цього, статтю 219 доповнено новими частинами, які передбачають, що загальний строк досудового розслідування при об’єднанні кримінальних проваджень у порядку, передбаченому статтею 217 цього Кодексу, визначається:
1) у провадженнях, які розслідувалися в один проміжок часу, – шляхом поглинання меншого строку більшим;
2) у провадженнях, які розслідувалися в різні проміжки часу, – шляхом додавання строків досудового розслідування по кожному із таких проваджень, які не пересікаються, в межах строків досудового розслідування злочину, який передбачає найбільш тривалий строк досудового розслідування з урахуванням можливості його продовження, передбаченої частиною другою цієї статті.

Обрахований відповідно до вказаних положень загальний строк досудового розслідування в об’єднаному кримінальному провадженні визначається прокурором, зазначеним у частині 4 статті 295 цього Кодексу, про що ним виноситься відповідна постанова. У разі необхідності одночасно з обрахуванням загального строку в об’єднаному кримінальному провадженні може бути вирішено питання його продовження.

Слід зауважити, що вказаний Закон опубліковано у газеті Голос України від 13.04.2017 № 68 і його положення набрали чинності з дня, наступного за днем його опублікування. 



Відділ організаційного та правового
забезпечення прокуратури
Чернівецької області

 

кількість переглядів: 715