Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.01.2017
Внесені зміни до антикорупційного законодавства

З 1 січня 2017 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 6 грудня 2017 року №1774.

Вказаним Законом, внесені зміни до норм антикорупційного законодавства, в яких робилась прив’язка до терміну «мінімальна заробітна плата».

Зокрема, у статті 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка передбачає адміністративну відповідальність за порушення вимог фінансового контролю у примітці термін  «мінімальних заробітних плат» замінено словами «прожиткових мінімумів для працездатних осіб».

Таким чином, відповідальність за подання завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, стосовно майна або іншого об’єкта декларування, що має вартість, настає у випадку, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму від
100 до 250 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Аналогічні зміни зазнала і примітка до статті 366-1 Кримінального кодексу України, яка передбачає кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації.

Віднині відповідальність за цією статтею за подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації стосовно майна або іншого об’єкта декларування, що має вартість, настає у випадку, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму понад 250 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Відповідні зміни внесені і в Закон України «Про запобігання корупції».

Так, згідно частини 1 статті 23 Закону, яка встановлює обмеження щодо одержання подарунків, особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування та прирівняні до них особи, можуть приймати подарунки, які відповідають загальновизнаним уявленням про гостинність, крім випадків, передбачених частиною першою цієї статті, якщо вартість таких подарунків не перевищує один прожитковий мінімум для працездатних осіб, встановлений на день прийняття подарунка, одноразово, а сукупна вартість таких подарунків, отриманих від однієї особи (групи осіб) упродовж року, не перевищує двох прожиткових мінімумів, встановлених для працездатної особи на 1 січня того року, в якому прийнято подарунки.

Крім того, змінено термін «мінімальна заробітна плата» на «прожитковий мінімум, встановлених для працездатних осіб» у статті 46 Закону, яка встановлює обсяг інформації, що зазначається в декларації.

Слід зауважити, що статтею 7 Закону України «Про державний бюджет на 2017 рік» прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2017 року визначений у розмірі 1600 грн.


Відділ організаційного та правового
забезпечення прокуратури
Чернівецької області
кількість переглядів: 624