Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.09.2016
Відповідальність за порушення вимог фінансового контролю

З метою забезпечення дієвості впроваджуваного механізму електронного декларування відповідно до вимог ст. 45 Закону України «Про запобігання корупції» чинне законодавство передбачає сувору відповідальність за неподання, несвоєчасне подання або подання недостовірних відомостей у деклараціях осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру.

Зокрема, згідно зі статтею 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення несвоєчасне подання без поважних причин декларації тягне за собою накладення штрафу від 850 грн. до 1700 грн.

Неповідомлення або несвоєчасне повідомлення про відкриття валютного рахунку в установі банку-нерезидента або про суттєві зміни у майновому стані караються штрафом від 1700 грн. до 3400 грн.

Вчинення зазначених дій особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, - тягнуть за собою накладення штрафу від 1700 грн. до 5100 грн. з конфіскацією доходу чи винагороди та з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком на один рік.

Подання завідомо недостовірних відомостей карається штрафом від 17000 грн. до 42500 грн.

Водночас, слід зауважити, що відповідальність за цією статтею за подання завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, стосовно майна або іншого об’єкта декларування, що має вартість, настає у випадку, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму від 100 до 250 мінімальних заробітних плат.

Окрім того, статтею 366-1 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність за декларування недостовірної інформації.

Так, подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації, або умисне її неподання, - караються штрафом від 42500 грн. до 51000 грн. або громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або позбавленням волі на строк до 2-х років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3-х років.

Відповідальність за цією статтею за подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації стосовно майна або іншого об’єкта декларування, що має вартість, настає у випадку, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму понад 250 мінімальних заробітних плат.


Відділ організаційного та правового
забезпечення прокуратури
Чернівецької області
кількість переглядів: 931