Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.06.2016
Зміни до Конституції України в частині правосуддя
Відповідні зміни, які набирають чинності через три місяці після опублікування Закону, передбачають:
•    реорганізацію до 30 квітня 2019 року Вищої ради юстиції у Вищу раду правосуддя;
•    позбавлення Президента права створювати суди. Закріплення за Парламентом повноважень зі створення, ліквідації й реорганізації судів (дія цієї статті набуває чинності після впровадження нового адміністративно-територіального устрою - не пізніше 31 грудня 2017 року).
•    позбавлення Верховної Ради повноважень призначати суддів безстроково й давати згоду на їхнє затримання й арешт із передачею останніх повноважень до Віщої ради правосуддя;
•    позбавлення Президента, Парламенту й з’їзду суддів права звільняти суддів Конституційного Суду. Суддю можна буде звільнити лише за рішенням не менше двох третин складу Конституційного Суду;
•    зміни передбачають створення нового Верховного суду.
Документ підвищує з 25 до 30 років мінімальний вік для займання посади судді й при цьому запроваджує систему конкурсного відбору для призначення суддів.
Функції прокуратури приводяться до європейських стандартів – підтримання публічного обвинувачення в суді. Збільшується термін повноважень Генерального прокурора з 5 до 6 років, але забороняється йому займати цю посаду понад 2 терміни поспіль.
Підсилюється адвокатура. Вона вперше стає в один ряд з прокуратурою.
Крім того, зміни передбачають запровадження інституту конституційної скарги (скарги на суперечність з Основним законом застосованого в кінцевому судовому рішенні закону при вичерпанні всіх інших національних засобів правового захисту) і дозвіл Конституційного Суду визначати конституційність пропонованих для винесення на всеукраїнський референдум з народної ініціативи питань (за зверненням Президента чи не менше 45 парламентарів).
У Конституції закріплено визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду (Гаага, Нідерланди). Однак, це положення набуде чинності за три роки.


Відділ організаційного та правового забезпечення
             прокуратури Чернівецької області

 

кількість переглядів: 905