Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.03.2016
За створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань – 15 років позбавлення волі

Відповідно до Конституції України «на території України забороняється створення і функціонування будь-яких збройних формувань, не передбачених законом» (частина 6 статті 17), «політичні партії та громадські організації не можуть мати воєнізованих формувань» (частина 2 статті 37). При цьому, незаконними є воєнізовані формування, створення яких заборонено Конституцією, а також воєнізовані і збройні формування, не передбачені законами України.

У зв’язку з цим, за створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань, або участь у їх діяльності стаття 260 Кримінального кодексу України встановлює відповідальність у вигляді позбавленням волі на строк до восьми років з конфіскацією майна або без такої.

Під воєнізованими слід розуміти формування, які мають організаційну структуру військового типу, а саме: єдиноначальність, підпорядкованість та дисципліну, і в яких проводиться військова або стройова чи фізична підготовка. Під збройними формуваннями слід розуміти воєнізовані групи, які незаконно мають на озброєнні придатну для використання вогнепальну, вибухову чи іншу зброю.

Керівництво зазначеними формуваннями, їх фінансування, постачання їм зброї, боєприпасів, вибухових речовин чи військової техніки караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.

Участь у складі воєнізованих або збройних формувань у нападі на підприємства, установи, організації чи на громадян карається позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

Якщо ж такі діяння призвели до загибелі людей чи інших тяжких наслідків, то за них передбачена відповідальність у вигляді позбавленням волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

Слід зауважити, що звільняється від кримінальної відповідальності за цією статтею особа, яка перебувала в складі зазначених у цій статті формувань, якщо вона добровільно вийшла з такого формування і повідомила про його існування органи державної влади чи органи місцевого самоврядування.

 

Відділ організаційного та правового
забезпечення прокуратури
Чернівецької області

 

кількість переглядів: 2984