Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.12.2015
Внесені зміни до законодавства щодо запобігання політичній корупції

Законом, за прикладом більшості європейських країн, передбачено пряме державне фінансування політичних партій. Його метою є посилення рівня фінансової, організаційної і кадрової спроможності партій, диверсифікації джерел фінансування партійної діяльності, зменшення ризиків корупції у політиці за рахунок зменшення залежності партій від приватних донорів.

Надання матеріальної та фінансової підтримки політичним партіям здійснюватиметься окрім внесків на підтримку партій також державним фінансуванням статутної діяльності політичних партій у порядку, встановленому законодавством.

Водночас, запроваджується контроль за коштами політичних партій та відповідальність за порушення при їх надходженні і використанні.

Так, штраф до 130 неоподаткованих мінімумів доходів громадян з конфіскацією внеску на підтримку політичної партії відповідно до статтю 212-15 Кодексу України про адміністративні правопорушення загрожує  за порушення порядку надання або отримання внеску на підтримку політичної партії, порушення порядку надання або отримання державного фінансування статутної діяльності політичної партії. А за порушення порядку подання фінансового звіту про надходження і використання коштів виборчого фонду, звіту партії про майно загрожуватиме штраф до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (стаття 212-21 КУпАП).

Крім того, згідно зі статтею 159-1 Кримінального кодексу України порушення порядку фінансування політичної партії, передвиборної агітації, агітації з всеукраїнського або місцевого референдуму каратимуться штрафом до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та із спеціальною конфіскацією.


Відділ організаційного та правового забезпечення прокуратури області



кількість переглядів: 817