Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
10.12.2015
Визначено правову базу щодо протидії корупції у спорті

Набрав чинності Закон України «Про запобігання впливу корупційних правопорушень на результати офіційних спортивних змагань» від 03.11.2015 № 743-VIII.

Завданням цього нормативного акту є створення правової бази для запобігання впливу на результати офіційних спортивних змагань корупційних правопорушень та порушень, пов’язаних з корупцією у сфері спорту.

Закон закріплює правила чесної гри (Fair Play) як основи у запобіганні корупції у спорті та встановлює заборону протиправного впливу на результати офіційних спортивних змагань, а також право спортсменів вимагати  скасування результатів цих змагань у порядку, встановленому нормативними актами компетентних спортивних організацій.

Обов’язок протидіяти корупційним правопорушенням, що впливають на результати офіційних спортивних змагань, покладено на спеціально уповноважені суб’єкти, визначені Законом України «Про запобігання корупції»; центральні органи виконавчої влади, що забезпечують формування і реалізують державну політику у сфері фізичної культури і спорту; а також спортивні федерації, посадові особи у сфері спорту.

Водночас, Законом покладено обов’язок невідкладно повідомляти про відомі факти вчинення або підбурювання до вчинення корупційного правопорушення в спорті як на спортсменів, так і осіб допоміжного спортивного персоналу, посадових осіб у сфері спорту, інших осіб, які здійснюють діяльність у сфері спорту, у тому числі представники засобів масової інформації.

Слід зауважити, що таке повідомлення може бути анонімним - без зазначення авторства і підлягає розгляду, якщо наведена в ньому інформація стосується конкретної особи та містить фактичні дані, що можуть бути перевірені.

Для порушників Закону встановлена кримінальна, адміністративна, цивільно-правова та дисциплінарна відповідальність.

Зокрема, у Кодексі України про адміністративні правопорушення (КУпАП) віднині передбачена відповідальність спортсменів, осіб допоміжного спортивного персоналу, які беруть участь у спортивному змаганні, та посадових осіб у сфері спорту за незаконне використання інформації, що стала відома особі у зв'язку з виконанням службових повноважень (стаття 172-8 КУпАП). Винні посадові особи спортивних федерацій, Національного олімпійського комітету України, Спортивних комітетів України, інші спортивні організації, їхні підрозділи і посадові особи нестимуть відповідальність за невжиття заходів щодо протидії корупції (стаття 172-9 КУпАП).

Також запроваджена відповідальність, за порушення заборони розміщення ставок на спорт заінтересованими сторонами офіційного спортивного змагання, в якому вони беруть участь, з одержанням за це неправомірної вигоди в розмірі, що не перевищує 20 мінімальних заробітних плат (стаття 172-9-1 КУпАП).

Покаранням за такі правопорушення може бути штраф у розмірі до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією грошей, одержаних внаслідок правопорушення, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком на один рік.

Крім того, Кримінальний кодекс України доповнено новою статтею 369-3, яка передбачає відповідальність для зазначених суб’єктів у вигляді значного штрафу або позбавлення волі до 5 років за протиправний вплив на результати офіційних спортивних змагань шляхом підкупу, примушування або підбурювання чи вступу у змову щодо результатів офіційного спортивного змагання з метою одержання неправомірної вигоди, а також за порушення заборони розміщення ставок на спорт, пов’язаних з маніпулюванням офіційним спортивним змаганням з одержанням в результаті цього неправомірної вигоди.



Відділ організаційного та правового забезпечення прокуратури області

 

кількість переглядів: 1068