Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.10.2015
Електронні петиції – нововведення до Закону України «Про звернення громадян»

Нещодавно набрали чинність зміни до Закону України «Про звернення громадян», якими окрім іншого запроваджено сучасні дієві механізми комунікації громадян з органами влади шляхом застосування інформаційно-комунікаційних засобів подання індивідуальних та колективних звернень.

Зокрема, введено особливу форму колективного звернення громадян до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, органу місцевого самоврядування - електронну петицію, яка подається та розглядається в порядку, передбаченому статтею 23-1 цього Закону через офіційний веб-сайт органу, якому вона адресована, або веб-сайт громадського об’єднання, яке здійснює збір підписів на підтримку електронної петиції.

В електронній петиції має бути викладено суть звернення, зазначено прізвище, ім’я, по батькові автора (ініціатора) електронної петиції, адресу електронної пошти. На веб-сайті відповідного органу або громадського об’єднання, що здійснює збір підписів, обов’язково зазначаються дата початку збору підписів та інформація щодо загальної кількості та переліку осіб, які підписали електронну петицію.

Окрім того, удосконалено механізми усних та письмових звернень.

Віднині усне звернення може бути викладене громадянином не лише на особистому прийомі, а й за допомогою засобів телефонного зв’язку через визначені контактні центри, телефонні «гарячі лінії» та записується (реєструється) посадовою особою.

У свою чергу письмове звернення може бути як і раніше надіслане поштою, або передане громадянином до відповідного органу, а віднині також надіслане з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку як електронне звернення. При цьому у такому зверненні має бути зазначено дату, прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, а також електронну поштову адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається.

Слід зауважити, що звернення, оформлене без дотримання зазначених вимог, повертається заявнику з відповідними роз’ясненнями не пізніш як через десять днів від дня його надходження.

Відповідальність за зміст електронної петиції чи звернення несе його автор (ініціатор). При цьому електронна петиція не може містити заклики до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, пропаганду війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, заклики до вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини. Така петиція не оприлюднюється.


Відділ організаційного та правового забезпечення прокуратури області
кількість переглядів: 999