Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
07.10.2015
Право громадян на вибори гарантовано Конституцією

Частиною першою статті 38 Конституції України встановлено, що громадяни мають право брати участь в управлінні державними справами, у всеукраїнському та місцевих референдумах, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

З метою реалізації цих прав 25 жовтня 2015 року відповідно до вимог Закону України «Про місцеві вибори» в Україні буде проведено вибори до органів місцевого самоврядування. При цьому будуть обрані як депутати усіх рівнів, так і голови відповідних ради, а також старости населеного пункту (села або селища) у складі об’єднаної сільської, селищної, міської територіальної громади.

Згідно зі статтею 3 Закону України «Про місцеві вибори» право голосу на виборах мають громадяни України, які досягли на день їх проведення 18 років та проживають на території у межах відповідного виборчого округу.

Належність громадянина до відповідної територіальної громади та проживання його на відповідній території визначається його зареєстрованим місцем проживання.

Не мають права голосу на місцевих виборах - військовослужбовці строкової служби, громадяни України, які проживають за кордоном, а також особи, визнані судом недієздатними, та громадяни України, які за вироком суду перебувають у місцях позбавлення волі.

Для виборців та бажаючих балотуватися у виборні органи місцевого самоврядування нагадуємо, що статтею 9 Закону право бути обраним надано громадянину України, який досяг 18 років.

Однак, не може бути обраним громадянин, який має судимість за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, злочину проти виборчих прав громадян чи корупційного злочину, якщо ця судимість не погашена або не знята в установленому законом порядку.

Крім того, нововведенням в законодавстві є право відкликання виборцями за народною ініціативою не лише депутата відповідної місцевої ради відповідно до положень розділу V Закону України "Про статус депутатів місцевих рад", а й сільського, селищного, міського голови.

Таке питання згідно зі статтею 79 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" можна ініціювати не раніше як через рік з моменту набуття ним повноважень. При цьому, на підтримку пропозиції про відкликання сільського, селищного, міського голови має бути зібрано кількість підписів, що перевищує кількість голосів, поданих за нього на місцевих виборах, за результатами яких він був обраний відповідним головою.


Відділ організаційного та правового забезпечення
 прокуратури області



кількість переглядів: 837