Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.09.2014
Особливості кримінального провадження в зоні АТО

Впродовж останніх місяців на Донбасі відбувається ескалація тероризму та сепаратизму. Всі ці прояви супроводжується істотним підвищення кількості злочинів, як загально кримінальної так і екстремістської спрямованості. Однак, в таких умовах виконання окремих формально-обов’язкових процесуальних дій ускладнюється або взагалі неможливе і може призвести до ухилення винних осіб від відповідальності.

Тому з метою підвищення рівня захисту мирних громадян, держави і суспільства від терористів, а також найбільш небезпечних злочинів на місцевості, на якій діє правовий режим воєнного, надзвичайного стану, проведення антитерористичної операції, Верховною Радою України ухвалено низку Законів, які сприятимуть більш оперативному та жорсткому реагуванню на кримінальні правопорушення.

Зокрема, статті 12 та 15 Закону України «Про міліцію» доповнено положеннями про те, що у районі проведення антитерористичної операції застосуванню сили, спеціальних засобів і  вогнепальної  зброї допускається без попередження.

Крім того, Законом України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо особливого режиму досудового розслідування в умовах воєнного, надзвичайного стану або у районі проведення антитерористичної операції» діючий Кримінальний процесуальний кодекс України доповнено новою статтею 615.

Вона встановлює особливий правовий режим досудового розслідування в умовах воєнного, надзвичайного стану або у районі проведення антитерористичної операції, який передбачає, що повноваження слідчих суддів, передбачені чинним Кримінальним процесуальним кодексом, тимчасово передаються відповідним прокурорам, які набувають додаткові процесуальні права.

Так, прокурори матимуть право розглядати клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів (статті 163-164 КПК), надавати дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи (статті 234-235 КПК), розглядати клопотання про дозвіл на проведення негласної слідчої (розшукової) дії (статті 247-248 КПК). Прокурори також зможуть без рішення суду задовольняти клопотання щодо обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на строк до 30 діб щодо осіб, які підозрюються у вчиненні злочинів проти основ національної безпеки України, проти громадської безпеки, проти громадського порядку та моральності, проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування, проти правосуддя, а також проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку.



            Роман Словський,
            старший прокурор прокуратури Чернівецької області
кількість переглядів: 4351