Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.08.2014
Прийнятий Закон щодо відновлення військових прокуратур

З метою забезпечення виконання повноважень прокурорів, визначених Конституцією та законами України щодо зміцнення законності та правопорядку в оборонному секторі держави Верховна Рада України 14 серпня 2014 року прийняла Закон «Про внесення змін до Закону України "Про прокуратуру"» щодо утворення в системі органів прокуратури військових прокуратур, які попередньо Законом від 13 квітня 2012 року були ліквідовані.

При прийнятті рішення про відновлення військових прокуратур ураховано досвід інших держав (Азербайджан, Білорусь, Болгарія, Вірменія, Данія, Кіпр, Молдова, Сербія, Швейцарська Конфедерація тощо).
Особливість організації діяльності прокуратур у воєнній сфері визначається її об’єктами – військовими формуваннями, оборонно-промисловим комплексом, оперативними підрозділами окремих військових формувань та розвідувальних органів, працівники яких мають статус військовослужбовців.

Система військових прокуратур будуватиметься за екстериторіальним принципом, що забезпечуватиме максимальне наближення до структури і дислокації піднаглядних військових формувань. За необхідності військові прокуратури в особливий період мобільно пересуватимуться разом з військами, забезпечуючи законність і правопорядок, з урахуванням специфіки внутрішньої діяльності самих військових об’єктів. Це дозволить оперативно вирішувати усі питання, пов’язані з мобілізаційною підготовкою та мобілізацією.

У випадках, коли в силу виключних обставин на певних адміністративно-територіальних одиницях не діють органи прокуратури України, які мають здійснювати там нагляд, за рішенням Генерального прокурора України виконання їх функцій буде покладатися на військові прокуратури.

Прийнятий Закон передбачає утворення Головної військової прокуратури (на правах структурного підрозділу Генеральної прокуратури України), військових прокуратур регіонів (на правах обласних), військових прокуратур гарнізонів та інших військових прокуратур, прирівняних до прокуратур міст і районів.
Головну військову прокуратуру очолюватиме заступник Генерального прокурора України – Головний військовий прокурор.

Ураховуючи те, що специфіка піднаглядних об’єктів вимагатиме від роботи прокурорсько-слідчих працівників військових прокуратур спеціальних знань у галузях військової адміністрації, тактики та бойового застосування військ, працівники військових прокуратур будуть формуватися з числа офіцерів, які проходять військову службу або перебувають у запасі і мають вищу юридичну освіту. У своїй діяльності вони керуватимуться Законом України «Про прокуратуру», але проходитимуть службу відповідно до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу». Таким чином на них поширюватимуться правові та соціальні гарантії, пенсійне, медичне та інші види постачання і забезпечення, передбачені законодавством для осіб офіцерського складу Збройних Сил України.


            Роман Словський,
            старший прокурор прокуратури Чернівецької області

 

кількість переглядів: 1037