Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.02.2020

Прокуратурою Чернівецької області здійснюється контроль щодо захисту прав та інтересів дітей

На жаль, у реаліях сьогодення неповнолітні, їх життя, здоров’я, статева свобода і недоторканість є об’єктами значної кількості кримінальних правопорушень, що вчиняються як у нашій області, так і загалом в державі.

Відповідно до Конвенції ООН про права дитини жодна дитина не може бути об’єктом свавільного або незаконного втручання в здійснення її права на особисте і сімейне життя або незаконного посягання на її честь і гідність. Аналогічні норми закріплені і в національному законодавстві (ст.ст. 297, 301 Цивільного кодексу України).

Крім того, статтею 10 Закону України «Про охорону дитинства» заборонено розголошення чи публікацію будь-якої інформації про дитину, що може заподіяти їй шкоду, без згоди законного представника дитини. Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди ( ст. 11 Закону України «Про інформацію»).

Таким чином, оприлюднення відомостей, що можуть вказувати на особу дитини, суперечить вимогами законів та міжнародних нормативних документів.

Ураховуючи наведене, звертаємо увагу посадових осіб правоохоронних органів, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій усіх форм власності, а також представників засобів масової інформації на необхідності виваженого підходу до оприлюднення кожної події, пов’язаної з дітьми.

З метою максимального дотримання прав неповнолітніх та забезпечення їх законних інтересів, висвітлюючи інформацію стосовно дітей, які зазнали протиправних посягань, слід неухильно дотримуватись презумпції невинуватості, збереження таємниці досудового розслідування та захисту персональних даних учасників кримінальних проваджень.

 

 

Пресслужба прокуратури Чернівецької області

кількість переглядів: 1810