Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.06.2018

Прокурори захищають інтереси держави у сфері охорони дитинства

Упродовж поточного року прокурорами виявлено непоодинокі порушення вимог Закону України «Про публічні закупівлі» під час здійснення закупівель товарів, робіт та послуг за бюджетні кошти для навчальних закладів області. Найбільш поширеними порушеннями, що допускаються під час проведення закупівель за бюджетні кошти є неоприлюднення інформації про закупівлю, укладення договорів поставки (купівлі-продажу) товарів без застосування однієї із передбачених Законом процедур закупівлі, невідповідність умов договору про закупівлю змісту тендерної пропозиції переможця процедури закупівлі, невизначення предмету закупівлі згідно Національного класифікатора тощо.

Так, в ході опрацювання відомостей електронних систем «Prozorro» та «Державні закупівлі», розміщених на офіційному веб-порталі державних закупівель, Чернівецькою місцевою прокуратурою виявлено, що на початку року дирекцією одного з училищ м. Чернівці без дотримання процедур, передбачених ч. 1 ст. 12 Закону України «Про публічні закупівлі», укладено договір купівлі-продажу з фізичною особою-підприємцем про закупівлю продуктів харчування на суму 200 тис. грн. Крім цього, предмет закупівлі не містив найменування товару, що закуповується, що є істотним порушенням вимог Порядку визначення предмета закупівлі, затвердженого наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 17.03.2016 № 454.

З метою захисту інтересів держави Чернівецькою місцевою прокуратурою до Господарського суду Чернівецької області скеровано позовну заяву до навчального закладу та фізичної особи-підприємця про визнання недійсним договору купівлі-продажу продуктів харчування на суму  200 тис. грн.

Аналогічні порушення вимог Закону виявлялись Сторожинецькою місцевою прокуратурою в діяльності відділу освіти, молоді та спорту Герцаївської райдержадміністрації.

Поточного року Господарським судом Чернівецької області розглянуто та задоволено 2 позовні заяви керівника Сторожинецької місцевої прокуратури,  пред’явлені до відділу освіти, молоді та спорту Герцаївської райдержадміністрації та фізичних осіб-підприємців про визнання недійсними договорів про поставку продуктів харчування на загальну суму 980 тис. грн.

Загалом, з метою захисту інтересів держави у сфері охорони дитинства при використанні бюджетних коштів під час здійснення закупівель органами прокуратури області з початку поточного року до Господарського суду Чернівецької області скеровано 4 позовні заяви на загальну суму 3027 тис. грн.

Робота на вказаному напрямку триває та перебуває на контролі прокуратури області.




Прес-служба прокуратури Чернівецької області

            

кількість переглядів: 1804