Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.02.2015
Інформація про вжиті заходи щодо протидії корупції та про осіб, притягнутих до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень за 2014 рік


Інформація про вжиті заходи щодо протидії корупції та про осіб, притягнутих до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень за 2014 рік (в порядку ст. 19 Закону України "Про засади запобігання і протидії корупції")

 

 Органами прокуратури постійно вживаються заходи щодо запобігання і протидії корупції.

Упродовж минулого року   у провадженні слідчих підрозділів органів прокуратури та внутрішніх справ перебувало 55 кримінальних проваджень про корупційні кримінальні правопорушення, з яких половина про кримінальні правопорушення щодо отримання та підбурення до надання неправомірної вигоди. 

За результатами досудового слідства у 41 провадженні обвинувальні акти направлені до суду.

Закінчено ряд кримінальних проваджень на пріоритетних напрямах. Зокрема,  набули поширення порушення прав громадян з боку службових осіб навчальних закладів на здобуття освіти, як наслідок правоохоронними органами спрямовано до суду 4 кримінальних провадження щодо злочинів у вказаній сфері.

Правоохоронними органами області проводились перевірки додержання вимог законодавства під час використання бюджетних коштів. Як наслідок у бюджетній системі виявлено 3 злочини, кримінальні провадження за якими спрямовано до суду.  Крім того, спрямовано до суду 3 кримінальні провадження  у агропромисловому комплексі та по 2 провадження у фінансово-кредитній сфері і у сфері земельних правовідносин, а також по 1 провадженню у паливно-енергетичному комплексі та сфері охорони здоров’я.

Щодо суб’єктного складу осіб, притягнутих до кримінальної відповідальності, то до суду скеровано 3 кримінальні провадження стосовно державних службовців чи посадових осіб органів місцевого самоврядування 4 категорії, 10 – 5-7 категорій.

Крім того, до суду скеровано 3 кримінальних провадження стосовно працівників органів внутрішніх справ, 3 – стосовно працівників  державної виконавчої служби, 1 – Головного управління Державної фіскальної служби в області, 1 – управління ДСНС України в області, 1 – КВІ ВДПтСУ в області, 1 відносно адвоката.

Спеціально уповноваженими суб’єктами у сфері протидії корупції вживалися заходи щодо реалізації антикорупційного законодавства адміністративними засобами.

Упродовж 2014 року до суду направлено 57 протоколів про адміністративні корупційні правопорушення, з них органами прокуратури складено - 17, УБОЗ МВС – 14, ВБКОЗ СБУ – 26. 

За результатом розгляду справ даної категорії до адміністративної відповідальності притягнуто 45 осіб. З них:  8 посадових осіб органів державної влади (4 категорії-2, 5-7 категорії-6), 4 посадові особи органів місцевого самоврядування, 9 депутатів місцевих рад, 6 правоохоронців.

Характерним для області є вчинення посадовими особами органів державної влади та органів місцевого самоврядування адміністративних корупційних правопорушень в частині  порушення вимог щодо повідомлення про конфлікт інтересів.

На виконання вимог ст. 22 Закону України "Про засади запобігання і протидії корупції" із займаних посад звільнено 20 корупціонерів.

Результати проведених правоохоронними органами  області  перевірок засвідчили наявність систематичних порушень вимог чинного антикорупційного законодавства. 


Відділ нагляду за додержанням законів у сфері протидії корупції та процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про корупційні правопорушення  прокуратури області
кількість переглядів: 1302