Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.02.2016

У прокуратурі Чернівецької області обговорили стан протидії злочинності за підсумками роботи 2015 року

У нараді взяли участь начальник УСБУ України в Чернівецькій області Руслан Сторожук,  т.в.о. начальника Головного управління Національної поліції в Чернівецькій області Олександр Чубей, начальник Чернівецького прикордонного загону Західного регіонального управління Державної прикордонної служби Україн Павло Лисак; в.о. начальника Головного управління ДФС у Чернівецькій області Іван Матіос, перший заступник начальника Чернівецької митниці ДФС Ігор Добровольський та начальник відділу Державної пенітенціарної служби України в Чернівецькій області Микола Онофрейчук.

Серед запрошених були голова Чернівецької обласної державної адміністрації Олександр Фищук, перший заступник голови Чернівецької обласної ради Інга Маковецька, заступник голови апеляційного суду Чернівецької області  Валерій Марчук та представники усіх правоохоронних органів нашого регіону.

«Складна соціально-економічна ситуація, непрості процеси реформування правоохоронних органів – це фактори, які впливають на стан законності та правопорядку в області. Саме тому, одним із ключових пріоритетів діяльності органів прокуратури залишається координація роботи правоохоронних органів у сфері протидії злочинності»,  - наголосив Микола Якимчук.

Завдяки спільним зусиллям правоохоронних органів області рівень злочинності на 10 тисяч населення склав 101 кримінальне правопорушення та є одним з найнижчих у державі (132).

На 9,6% зменшилась кількість особливо тяжких злочинів (з 272 до 246).

Однак, проблемними питаннями залишаються ріст кількості злочинів проти життя та здоров’я особи та злочинів проти власності.
При знижені по державі скоєних очевидних умисних вбивств, у Чернівецькій області їх кількість збільшилась у 2,2 рази (з 12 до 26). З них розкрито 22.

У структурі кримінальних правопорушень більшу частину становлять правопорушення проти власності. Відбулося зростання облікованих правопорушень окремих категорій злочинів проти власності. На 31% збільшилась кількість розбоїв (з 19 до 22), на 39% – шахрайств (з 678 до 948).

Необхідно зауважити, що розбудова та реформування незалежної держави фактично не можливі без мінімізації такого небезпечного суспільного явища, як корупція .

Правоохоронні органи області скерували до суду  51 кримінальне провадження із ознаками корупції. До реального позбавлення волі засуджено 8 корупціонерів, у той час як у минулому році жодного. 

Однак зусилля правоохоронців ще не переорієнтовано на викриття злочинів серед посадових осіб вищих рангів. До суду обвинувальні акти стосовно державних службовців 1-4 категорії не направлялися, скеровано лише один обвинувальний акт відносно посадової особи місцевого самоврядування 4 категорії.

«Вважаю, що наші дії повинні бути націлені на досягнення кінцевого результату - підвищення рівня законності, реального захисту громадян та держави від злочинних посягань і, як наслідок, на зростання довіри населення до правоохоронних органів», - зазначив Микола Якимчук.

Всі учасники наради внесли свої пропозиції з приводу налагодження належної взаємодії та схвалили постанову із подальшими заходами щодо забезпечення законності в області.

 


Прес-служба прокуратури Чернівецької області

кількість переглядів: 2180