Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.09.2015

У прокуратурі Чернівецької області обговорили стан протидії злочинності

9 вересня під головуванням прокурора області Миколи Якимчука відбулась координаційна нарада щодо стану протидії злочинності впродовж 8 місяців 2015 року.

У нараді взяли участь начальник УМВС України в Чернівецькій області Сергій Пілігрім, начальник УСБУ України в Чернівецькій області Руслан Сторожук, начальник Головного управління ДФС Чернівецької області Михайло Сеничак, начальник Чернівецького прикордонного загону ЗРУ Державної прикордонної служби України Володимир Воробець, начальник відділу Державної пенітенціарної служби України в Чернівецькій області Микола Онофрейчук та в.о. начальника Управління ДСНС України в Чернівецькій області Микола Яловий.

Серед запрошених були заступник голови Чернівецької обласної державної адміністрації Руслан Сенчук, перший заступник голови Чернівецької обласної ради Ярослав Курко, секретар судової палати у кримінальних справах апеляційного суду Чернівецької області Онуфрій Колотило та представники усіх правоохоронних органів нашого регіону. 

«Аналізуючи стан злочинності необхідно визнати, що вжиті упродовж 8 місяців 2015 року спільні заходи правоохоронних органів, нажаль, були недостатніми та такими, що не змогли покращити ситуацію, а лише утримати її на певному рівні»,  - наголосив Микола Якимчук.

Так, рівень кримінальних правопорушень на 10 тисяч населення залишається значно нижчим, ніж у державі (69,4; у державі 92,8).

Зменшилась кількість особливо тяжких злочинів з 222 до 189.

Однак, проблемними питаннями залишаються ріст кількості злочинів проти життя та здоров’я особи та злочинів проти власності.

При знижені по державі на 26,7 % скоєних очевидних умисних вбивств, у Чернівецькій області їх кількість збільшилась з 10 до 19. При цьому, 15 з них скоєні особами у стані алкогольного сп’яніння. На сьогоднішній день 17 вбивств розкрито. 

У структурі кримінальних правопорушень більшу частину становлять правопорушення проти власності  - 3571 (Більше половини кримінальних правопорушень цієї категорії складають крадіжки 2382). 

У 2 рази збільшилась кількість розбоїв з 8 до 16. Водночас, 5 таких злочинів залишаються нерозкритими.

Необхідно зауважити, що на ефективність кримінального провадження істотно впливає процес реформування правоохоронних органів.

«Законом України «Про прокуратуру» передбачено створення місцевих прокуратур. Замість діючих на даний час 639 районних, міських та міжрайонних будуть сформовані 178 місцевих, що є першим кроком на шляху до реалізації стратегії реформування системи органів прокуратури України. Впродовж  5 – 6 вересня проходив конкурс на зайняття посад прокурорів у місцевих прокуратурах. У професійному тестуванні прийняли участь 153 працівники міськрайпрокуратур Чернівецької області», - розповів прокурор області.  

                                                                                               Розбудова та реформування незалежної держави фактично не можливі без мінімізації такого небезпечного суспільного явища, як корупція .

Правоохоронні органи області скерували до суду 39 кримінальних проваджень із ознаками корупції. До реального позбавлення волі засуджено 6 корупціонерів, у той час як у минулому році жодного.  

Незважаючи на завершення шостої хвилі часткової мобілізації, залишається нагальним питання забезпечення завдання кримінального провадження щодо невідворотності покарання осіб, які ухиляються від військової служби.

Упродовж 2015 року органами внутрішніх справ області розпочато досудове розслідування за ст. 336 КК України у 96 кримінальних провадженнях.

За результатами досудового розслідування 38 обвинувальних актів направлено в суд для розгляду по суті та у 28 провадженнях прийнято рішення про їх закриття.

У провадженні органів внутрішніх справ області залишається 44 кримінальні провадження вказаної категорії.                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Всі учасники наради висловили власну позицію з приводу налагодження належної взаємодії та схвалили постанову із подальшими заходами щодо забезпечення законності на  території регіону.

Прес-служба прокуратури Чернівецької області
кількість переглядів: 2762