Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
13.08.2015

Військова служба є обов’язком громадян України, за невиконання якого передбачена відповідальність

Відповідно до статті 65 Конституції України захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, а також відбування військової служби є обов’язком громадян України.
Необхідність проведення на даний час часткової мобілізації в Україні зумовлена небезпекою державній незалежності України, виникненням реальної загрози територіальній цілісності, спричиненої агресивними діями Російської Федерації, необхідністю підтримання бойової та мобілізаційної готовності Збройних Сил України, інших військових формувань України, на рівні, що гарантує адекватне реагування на загрози національній безпеці держави.
У зв’язку з цим роз’яснюємо, що виконання обов’язку щодо військової служби громадян України забезпечується відповідними нормами законодавства, які передбачають відповідальність.
Зокрема, стаття 336 Кримінального кодексу України передбачає до 5 років позбавлення волі тим, хто ухиляється від призову за мобілізацією.
Аналогічне покарання передбачено статтею 336-1 Кодексу за ухилення від проходження служби цивільного захисту в особливий період чи у разі проведення цільової мобілізації.
Згідно зі статті 337 Кримінального кодексу України,  до 2 років виправних робіт або арештом на строк до 6 місяців, карається ухилення військовозобов'язаного від військового обліку після  попередження, зробленого відповідним військовим комісаріатом. Крім того, до 6 місяців арешту передбачено за ухилення військовозобов'язаного від навчальних (чи перевірних) або спеціальних зборів.
Упродовж 2015 року органами прокуратури забезпечено процесуальне керівництво за досудовим розслідуванням 102 кримінальних проваджень за     ст. 336 КК України, у яких 28 особам на даний час судами вже винесені обвинувальні вироки.


Прес-служба прокуратури Чернівецької області
кількість переглядів: 2687