Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.05.2015

Прокуратура Чернівецької області захищає конституційні права громадян і забезпечує додержання законності при адміністративному затриманні та виконанні адміністративних стягнень, що обмежують їх особисту свободу

Зважаючи на необхідність неухильного додержання законодавства про адміністративні правопорушення при затриманні та доставлянні громадян уповноваженими державними органами, виконанні адміністративних стягнень прокуратура Чернівецької області організовує комплексні перевірки у цій сфері.

У ході здійснення даних перевірок встановлено окремі випадки безпідставного затримання громадян, незаконного їх доставляння до органів внутрішніх справ, порушення строків тримання, визначених статтею 263 Кодексу України про адміністративні правопорушення, тощо.

Всупереч вимогам ст.5 Закону України «Про міліцію», ст.ст. 260, 261, 326 КУпАП окремими галузевими підрозділами УМВС в Чернівецькій області не забезпечено законність адміністративних затримань осіб, у випадках виконання постанов суду про застосування адміністративного арешту.
Перевірки додержання вимог законодавства щодо виконання адміністративних стягнень у виді виправних і громадських робіт засвідчили, що у підрозділах кримінально-виконавчої інспекції допускаються порушення закону при застосуванні вказаних примусових заходів.

Так, усупереч вимогам статті 18 Закону України «Про Державну кримінально-виконавчу службу України» окремими службовими особами кримінально-виконавчої інспекції не проводяться контрольні перевірки за місцем відбування адміністративного стягнення у вигляді громадських робіт, порушникам своєчасно не надсилаються виклики про їх явку до інспекції, тривалий час не виконуються адміністративні стягнення тощо.

Порушення вимог чинного законодавства також встановлені й у ході проведення перевірок органами прокуратури області у спеціальних установах органів внутрішніх справ.

Зокрема виявлені чисельні факти недотримання законодавства щодо матеріально-побутового і медичного забезпечення, умов тримання, харчування, доступу свіжого повітря та світла, відповідності приміщень кімнат для затриманих чергових частин, ізоляторів тимчасового тримання, вимогам законодавства, відомчим будівельним нормам, а також стану їх матеріально-технічного забезпечення, у тому числі медикаментами.

Під час перевірок також виявлено випадки незаконного застосування судами громадських робіт до осіб старше 60 років. На такі судові постанови прокурорами внесено апеляційні скарги.

Загалом за виявленими порушеннями законодавства на вказаному напрямі прокурорами поточного року внесено понад 30 вказівок, за наслідками розгляду яких, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 35 посадових осіб, а також направлено до суду 4 апеляційні скарги із вимогою скасувати незаконні рішення  суду.
Робота на вказаному напрямі триває.



Прес-служба прокуратури Чернівецької області
кількість переглядів: 1993