Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.12.2014

Новий Закон України «Про прокуратуру» оптимізує систему органів прокуратури

Новий Закон України «Про прокуратуру» від 14 жовтня 2014 року суттєво оптимізував систему органів прокуратури.
Зокрема, відповідно до статті 7 Закону систему прокуратури України становлять:
 1) Генеральна прокуратура України;
 2) регіональні прокуратури;
 3) місцеві прокуратури;
 4) військові прокуратури.

При цьому до регіональних прокуратур належатимуть прокуратури областей, Автономної Республіки Крим, міст Києва і Севастополя.

Трансформації зазнають прокуратури міст і районів, оскільки найнижчою ланкою прокурорської системи будуть місцеві прокуратури, перелік та територіальна юрисдикція яких визначається в Додатку до цього Закону.

Слід зауважити, що Закон не передбачає існування спеціалізованих прокуратур, таких як транспортна чи природоохоронна. Їхні функції перейдуть до відповідних територіальних прокуратур.

Водночас, збережені військові прокуратури, до яких належать Головна військова прокуратура (на правах структурного підрозділу Генеральної прокуратури України), військові прокуратури регіонів (на правах регіональних), військові прокуратури гарнізонів та інші військові прокуратури (на правах місцевих).

У разі якщо в силу виключних обставин у певних адміністративно-територіальних одиницях не діють органи прокуратури України, які мають здійснювати там нагляд, за рішенням Генерального прокурора України виконання їх функцій може покладатися на військові прокуратури.

Таким чином, Законом визначено, що на території Чернівецької області будуть функціонувати наступні ланки прокурорської системи:
Регіональна прокуратура – прокуратура Чернівецької області.
Місцеві прокуратури:
- Сторожинецька місцева прокуратура, територіальна юрисдикція якої поширюватиметься на Герцаївський, Глибоцький, Новоселицький, Сторожинецький райони;
- Кельменецька місцева прокуратура, територіальна юрисдикція якої поширюватиметься на Кельменецький, Сокирянській, Хотинський райони та місто Новодністровськ;
- Кіцманська місцева прокуратура, територіальна юрисдикція якої поширюватиметься на Вижницький, Путильський, Кіцманський, Заставнівський райони;
- Чернівецька місцева прокуратура, територіальна юрисдикція якої поширюватиметься на місто Чернівці.

Крім того, на території області діятиме Військова прокуратура Чернівецького гарнізону, яка входитиме до Військової прокуратури Західного регіону України.

Роман Словський,
старший прокурор прокуратури Чернівецької області
кількість переглядів: 2725