Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.11.2014

Роз’яснення контролюючих функцій органів виконавчої влади

Кабінет Міністрів України 10 вересня 2014 прийняв постанову "Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади".

Відповідно до пункту 9 статті 116 Конституції України утворено Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів приєднавши до Служби що утворюється, Державну інспекцію з питань захисту прав споживачів і Державну санітарно-епідеміологічну службу.

Водночас, на територіальному рівні  реалізацію державної політики у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення здійснюють Головні управління Держсанепідслужби в областях та їх структурні підрозділи в районах.

До переліку їхніх основних повноважень входить  державний санітарно-епідеміологічний нагляд та контроль за дотриманням вимог санітарного законодавства органами виконавчої влади і органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми їх власності, фізичними особами та громадянами, виконанням ними санітарних та протиепідемічних (профілактичних) заходів та застосування заходів для припинення цих порушень.

Державну політику у галузі ветеринарної медицини, сферах карантину та захисту рослин, охорони прав на сорти рослин, державного нагляду (контролю) за племінною справою у тваринництві здійснює Державна ветеринарна та фітосанітарна службу України, представлена на рівні областей Головними управліннями та районними підрозділами ветеринарної медицини та Державними фітосанітарними інспекціями.

Територіальні підрозділи ветеринарної медицини здійснюють державний ветеринарно-санітарний контроль та нагляд за тваринами, харчовими продуктами, неїстівними продуктами тваринного походження, репродуктивним матеріалом, біологічними продуктами, патологічним матеріалом, ветеринарними препаратами, субстанціями, кормовими добавками та ін.

Також, територіальні органи Держсанепідслужби та ветеринарної медицини здійснюють свою діяльність у сфері надання адмінпослуг шляхом видачі дозволів, висновків, гігієнічних сертифікатів та інших документів дозвільного характеру.

Відповідно до ст. 31 Закону України "Про державний бюджет на 2014 рік", позапланові перевірки, в тому числі за зверненнями осіб, до січня 2015 року можуть проводитись органами контролю, виключно, з дозволу Кабінету Міністрів України або за заявкою суб’єкта господарювання щодо його перевірки.

Однак, слід зауважити, що згідно з  нормами Закону України "Про звернення громадян", органи контролю зобов’язані приймати звернення та, за наявності підстав, вживати вичерпних заходів до їх повного та об’єктивного розгляду шляхом ініціювання перед КМУ розпорядження про надання дозволу на перевірку.

Відмова у розгляді звернення з посиланням на ст. 31 Закону України "Про державний бюджет на 2014 рік" є неправомірною.

                                              Прес-служба прокуратури Чернівецької області
кількість переглядів: 2663