Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
13.02.2019
Інформація про результати діяльності органів прокуратури Чернівецької області у 2018 році

Органами прокуратури Чернівецької області упродовж 2018 року вживалися заходи, спрямовані на реальне усунення порушень законів, поновлення прав громадян та інтересів держави, притягнення винних осіб до встановленої законом відповідальності, забезпечення відшкодування завданих збитків, посилення протидії корупції тощо.

Вжитими скоординованими заходами забезпечено один із найнижчих рівнів злочинності на 10 тисяч населення – 85,3 (у державі – 115,3).

За 12 місяців 2018 року в Єдиному реєстрі досудових розслідувань зареєстровано 12799 кримінальних правопорушень.

З початку 2018 року на 14,5% зменшилась кількість облікованих кримінальних правопорушень, у тому числі тяжких (на 28,4%), середньої (на 18,4%) та невеликої (на 4,2%) тяжкості злочинів. На 20,9% зменшилась кількість злочинів проти власності: крадіжок (на 21,6%), грабежів (на 40,9%), розбоїв (на 58,3%), вимагань (на 40%) тощо. Зменшилась кількість осіб, які вчинили злочини в стані алкогольного сп’яніння (на 27,8%), неповнолітніх, які вступили у конфлікт із законом (на 31,5%).

При цьому, на 18% більше викрито злочинів у сфері господарської діяльності, одержання неправомірної вигоди (на 15,4%), злочинів проти довкілля (на 34%), щодо незаконного виробництва, зберігання чи збуту наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів (на 22,5%) тощо.

Відсоток розкриття кримінальних правопорушень, облікованих у звітному періоді за закінченими кримінальними провадженнями, один з найвищих серед інших регіонів (41,9% проти 41,1% у державі), у тому числі злочинів минулих років (2,2% проти 1,9% у державі).

Суттєве зниження рівня злочинності відбулося на території області за виключенням Сокирянського району.

Здійснюючи процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, органами прокуратури області виявлено та внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань дані про 218 кримінальних правопорушень, які не були обліковані працівниками поліції. До суду скеровано 22 кримінальні провадження даної категорії.

Скасовано 914 незаконних постанов слідчих про закриття кримінальних проваджень, з яких 27 – направлено на розгляд суду.

У кримінальних провадженнях дано 3259 письмових вказівок.

Слідчими Національної поліції в області із закінчених розслідуванням кримінальних проваджень до суду скеровано 2091 провадження. З угодами про визнання винуватості до суду скеровано 235 обвинувальних актів.

У закінчених кримінальних провадженнях забезпечено відшкодування збитків на 38,2% (7 млн. 433 тис. грн.). Накладено арешт на суму 7,8 млн. грн.

Забезпечено процесуальне керівництво в актуальних кримінальних провадженнях, розслідуваних органами поліції в області.

Наприклад, 09.05.2018 оголошено про підозру за  ч.5 ст.191 КК України директору ТОВ «Перша Будівельна Ліга», який в процесі виконання договору із Службою автомобільних доріг у Чернівецькій області про закупівлю товарів (робіт або послуг) за державні кошти на суму  98,4 млн. грн. у квітні 2018 року, склав, підписав та скріпив печаткою акт приймання виконаних будівельних робіт на суму 8,5 млн. грн., до якого вніс недостовірні відомості про виконання товариством підрядних робіт, які не відповідали дійсності на суму 2 млн. 163 тис. грн., що підтверджується експертним висновком. Досудове розслідування триває.

Також, 24.09.2018 вироком Кіцманського районного суду визнано винною за ч.2 ст.367 КК України та засуджено до 2 років позбавлення волі із забороною займати посади пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій із застосуванням іспитового строку – 1 рік колишнього головного бухгалтера УПСЗН Кіцманської РДА, внаслідок неналежного виконання службових обов’язків якої загальному Фонду державного бюджету України завдано шкоду на суму 2 млн. 315 тис. грн.

Крім того, 20.11.2018 прокуратурою області розпочато кримінальне провадження за ч.3 ст.191 КК України стосовно завідувача сектору обласної філії АТ «Ощадбанк», який шляхом незаконного відкриття карткових рахунків та зняття з них коштів упродовж 2017-2018 років привласнив 216 тис. грн. бюджетних коштів виділених на пенсії та соціальну допомогу вихованців Магальського дитячого будинку-інтернату.

Слідчими органів Служби безпеки в області закінчено досудове розслідування у 57 кримінальних провадженнях, з яких 28 – скеровано до суду з обвинувальним актом.

Так, упродовж березня 2018 року скеровано до суду кримінальні провадження за ч.2 ст.305 КК України за фактом контрабанди наркотичних засобів, вчинених організованою злочинною групою у складі 4 осіб, які з метою збагачення збували контрабандний лікарський засіб «SUBUTEX» із вмістом наркотичної речовини, а також виготовляли та збували психотропну речовину «амфетамін» у великих розмірах.

Актуальним також залишається питання боротьби з терористичними групами, організаціями та їх фінансуванням. Слідчими СВ УСБ України в області розслідувалось 12 кримінальних проваджень за фактом участі в терористичних організаціях та фінансуванні тероризму. До суду з обвинувальними актами скеровано 10 таких кримінальних проваджень, у 9 – судами області ухвалено обвинувальні вироки.

Зокрема, 03.10.2018 Шевченківський районний суд підтримав позицію прокуратури області та визнав винним 48-річного жителя Донецької області в участі у діяльності терористичної організації (ч.1 ст.258-3 КК України) та призначив покарання у виді 9 років позбавлення волі, з конфіскацією всього належному йому на праві власності майна, за виключенням житла.

Органами Державної фіскальної служби в області завершено розслідуванням 73 кримінальні провадження, з яких 29 скеровано до суду, у тому числі 26 – з угодами про визнання винуватості. У закінчених кримінальних провадженнях забезпечено повне відшкодування завданих збитків на загальну суму 4 млн. грн.

Наприклад, закінчено спеціальне досудове розслідування та скеровано до суду обвинувальний акт за обвинуваченням директора КПФ «Лім» та ПП «Віва-Бук», яка тривалий час переховується від органу досудового розслідування на території Російської Федерації та перебуває у міжнародному розшуку, за вчинення злочинів, передбачених ч.2 ст.205 (фіктивне підприємництво), ч.1 ст.209 (легалізація доходів, одержаних злочинним шляхом), ст.15, ч.5 ст.191 (замах на заволодіння бюджетними коштами в особливо великому розмірі) та ч.1 ст.366 (службове підроблення) КК України.

Також, закінчено спеціальне досудове розслідування та скеровано до суду обвинувальний акт за обвинуваченням організатора організованої злочинної групи – директора ПП «Енерголюкс», який переховується від органу досудового розслідування на території Російської Федерації та перебуває у міжнародному розшуку, за вчинення у складі ОЗГ злочинів, передбачених ч.3 ст.28, ч.2 ст.205 (фіктивне підприємництво), ч.3 ст.209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом), ч.3 ст.28, ч.2 ст.366 (службове підроблення) КК України.

Узгодженими заходами посилено протидію незаконному обігу підакцизних товарів. Із зареєстрованих 132 кримінальних проваджень, до суду скеровано – 27. У вказаних провадженнях вилучено понад 848 тисяч пачок тютюнових виробів, 800 кілограм тютюну, понад 23 тисячі літрів спирту, 1400 пляшок горілчаних виробів.

До прикладу, 15.11.2018 за процесуального керівництва прокуратури області в рамках кримінального провадження за ч. 3 ст. 369 КК України затримано та 16.11.2018 повідомлено про підозру громадянину П., який надав неправомірну вигоду в сумі 700 Євро інспектору прикордонної служби за безперешкодне переправлення тютюнових виробів через державний кордон України до Республіки Румунія. Досудове розслідування триває.

В умовах законодавчих змін забезпечено належне процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях, розслідуваних слідчими прокуратури, якими з початку року закінчено 90 кримінальних проваджень. Із 16 скерованих до суду кримінальних проваджень, 7 – про корупційні правопорушення та по 6 – у сферах лісокористування і правосуддя. Під час здійснення досудового розслідування не допущено порушення конституційних прав громадян. У закінчених кримінальних провадженнях забезпечено повне відшкодування збитків.

Наприклад, 01.02.2018 вироком Сокирянського районного суду за ч.1 ст.368, ч.2 ст.27, ч.2 ст.369-2, ч.1 ст.366 КК України засуджено головного державного інспектора митного поста «Кельменці» Чернівецької митниці ДФС, який за неправомірну вигоду здійснював оформлення тимчасового ввезення на митну територію України автомобіля на іноземній реєстрації.

Шевченківським районним судом м. Чернівці 21.03.2018 засуджено за ч.4 ст.27, ч.1 ст.369-2 КК України громадянина Ш., який підбурив підприємця до надання депутату Чернівецької міської ради 1200 доларів США неправомірної вигоди за вирішення питання про надання в оренду приміщення МКП «Спецкомбінат».

Також, 11.05.2018 скеровано до суду обвинувальний акт відносно депутата Чернівецької міської ради VII скликання від ВО «Свобода», який через посередника вимагав та одержав неправомірну вигоду в сумі 850 доларів США за вплив на прийняття рішення службовими особами Департаменту економіки та членами виконкому Чернівецької міської ради про надання в оренду приміщення комунальної власності.

Триває судовий розгляд у скерованому 31.08.2018 до суду кримінальному провадженні відносно слідчого СУ ГУ НП в Чернівецькій області, який одержав неправомірну вигоду в розмірі 4500 доларів США за вплив на прийняття рішення щодо укладення угоди про визнання винуватості у кримінальному провадженні за ч.2 ст.369-2 КК України.

16.08.2018 в рамках кримінального провадження за ч.3 ст.369 КК України, слідчими CУ ГУНП в області спільно з прокуратурою області та УВБ прикордонної служби затримано жителя смт. Красноїльськ під час спроби надання неправомірної вигоди в сумі 1200 Євро начальнику відділення Чернівецького прикордонного загону за сприяння в незаконному переміщенні через державний кордон тютюнових виробів. Досудове розслідування триває.

31.08.2018 прокуратурою області до суду скеровано кримінальне провадження за ч.2 ст.369-2 КК України стосовно доцента Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, який отримав від абітурієнта неправомірну вигоду в сумі 700 доларів США за прийняття рішення про зарахування його на навчання до ДВНЗ «Чернівецький політехнічний коледж».

У сфері протидії організованій злочинності викрито 9 злочинних угруповань, обвинувальні акти щодо яких скеровано до суду, у тому числі три – у сфері економіки. Судами розглянуто 4 провадження стосовно 11 осіб. У всіх випадках підтверджено наявність кваліфікуючої ознаки.

Зокрема, вироком суду від 17.04.2018 за ч.3 ст.28, ч.1 ст.204, ч.1 ст.199 КК України до реальної міри покарання засуджено 3 членів ОЗГ, які упродовж 2017 - 2018 років організували незаконне виробництво та збут фальсифікованих алкогольних напоїв.

Також, вироками судів від 16.04.2018 та 18.05.2018 за ч.3 ст.307 КК України до позбавлення волі від 3 до 6 років засуджено 4 членів ОЗГ, які упродовж 2017 - 2018 років займались незаконним збутом наркотичних засобів на території Чернівецької області.

До суду 27.06.2018 прокуратурою області скеровано кримінальне провадження за ч.4 ст.190 КК України відносно організованої злочинної групи у складі п’яти осіб, які упродовж 2015-2017 років, під виглядом надання позики мешканцям Чернівецької та інших областей, шляхом обману та зловживання довірою заволоділи коштами, щонайменше 87 осіб, спричинивши їм шкоди на суму 1785493 грн. межах розслідування кримінального провадження за ч.2 ст. 307 КК України 27.10.2018 задокументовано діяльність злочинної групи у складі 11 осіб. У ході обшуків їх домоволодінь та транспорту виявлено та вилучено понад 100 кілограм канабісу, більше 8 кілограм амфетаміну, 616 доз «ібупренорфіну», 25 доз психотропної речовини ЛСД, а також три гранати, вогнепальну зброю, набої різних калібрів та гроші, здобуті від незаконного обігу наркотиків. Затримано 8 учасників ОЗГ, ще троє правопорушників знаходяться у розшуку. Розслідування триває.

У ході реалізації антикорупційного законодавства до суду скеровано 39 кримінальних проваджень про корупційні правопорушення стосовно 39 осіб.

Так, 27.06.2018 Шевченківським районним судом затверджено угоду про визнання винуватості у розслідуваному слідчими прокуратури кримінальному провадженні за ч.1 ст.190,  ч.2 ст.15, ч.4 ст.27, ч.1 ст.369, ч.1 ст. 369-2, ч.2 ст.190, ч.2 ст.369-2, ч.2 ст.15, ч.4 ст.27, ч.1 ст.369-2 КК України відносно державного виконавця Кіцманського районного відділу ДВС Головного територіального управління юстиції в області, який під виглядом сприяння громадянину у влаштуванні на роботу в ДВС, підбурив останнього до давання неправомірної вигоди в розмірі 1500 доларів США, одержав неправомірну вигоду за вплив на прийняття рішення в розмірі 200 доларів США та шахрайським способом заволодів коштами особи в розмірі 2000 доларів США.

Вироком Глибоцького районного суду від 11.09.2018 визнано винним за ч.1 ст.368, ч.2 ст.369-2 КК України та засуджено колишнього головного державного інспектора Чернівецької митниці ДФС, який одержав неправомірну вигоду в розмірі 300 Євро за здійснення позачергового швидкого митного оформлення транспортного засобу та 500 Євро за вплив на прийняття рішення іншим державним інспектором відділу митного оформлення № 1 митного поста «Вадул-Сірет» Чернівецької митниці ДФС щодо позачергового швидкого митного оформлення транспортного засобу.

Також, 22.09.2018 вироком Новоселицького районного суду визнано винним за ч.2 ст.369-2 КК України та засуджено голову Стрінецької сільської ради Новоселицького району, який отримав неправомірну вигоду в сумі 1000 доларів США за здійснення впливу на службових осіб ГУ Держземагенства в області та депутатів Стрінецької сільради для забезпечення надання позитивної позиції сільради щодо виділення у приватну власність земельної ділянки.

Крім того, прокуратурою області спільно з працівниками УСБ України та поліції в області 19.09.2018 у кримінальному провадженні за ч.3 ст.368  КК України викрито посадовця Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Чернівецькій області на одержанні 2400 доларів США неправомірної вигоди за не включення аптечних пунктів до плану перевірки на 2019 рік.

За фактами порушень вимог фінансового контролю в області упродовж 2018 року розпочато 34 кримінальні провадження за ознаками злочину, передбаченого ст. 366-1 КК України.

За погодженням прокуратури області правоохоронними органами складено та направлено до суду 289 протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією.

Вказані протоколи за суб’єктним складом стосувались наступних категорій осіб:
- депутати місцевих рад – 161; (в т.ч. 1 – обласної ради, 2 – районної ради);
- посадові особи місцевого самоврядування – 8;
- посадові особи юридичних осіб публічного права – 25 (Новоселицького ДЛГ АПК – 1, Сторожинецького лісгоспу – 1, Хотинського держлісгоспу – 2, Путильського ДЛГ – 1, КМУ «Міська лікарня №3» – 1, Облшкірвендиспансеру – 1, Кіцманської  ЦРЛ – 1, Кіцманського РЦ ПМСД – 1, ЧКУ «Дитяча міська стоматполіклініка» – 1, КП «Чернівціводоканал» – 2, МКП «Чернівцітеплокомуненерго» – 8, ДП « ЧЕТЦ Держпраці» – 1, Сокирянської ВК № 67 – 1);
- державні службовці – 10 (УЗО Держаудитслужби – 1, Чернівецької ОДА – 2, РУ юстиції – 1, ГУ ДФС – 6);
- посадові особи УДСНС в області – 4;
- військовослужбовці – 1;
- колишні поліцейські УПП в області – 18.

Складені протоколи за суб’єктами правопорушень

За участі прокурорів судами, із прийняттям остаточного рішення, розглянуто 257 протоколів, за якими 227 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності у виді штрафу.

Категорії осіб, притягнутих до адміністративної відповідальності

Крім того, органами прокуратури області у 2018 році  на виконання вимог ч.3 ст.65 Закону України «Про запобігання корупції» внесено 35 подань, за результатами розгляду яких 28 осіб притягнуто до відповідальності.

З метою захисту інтересів держави органами прокуратури вжито низку заходів представницького характеру.

У 2018 році прокурорами пред’явлено позовів на суму 78,4 млн. грн., у тому числі з питань земельних відносин – на 67,8 млн. грн.

З урахуванням минулорічних позовів судами задоволено позовних заяв прокурорів на суму 42 млн. грн.

Забезпечено реальне виконання рішень судів за позовами прокурорів на суму 52,6 млн. грн.

Реагуючи засобами представницького характеру на порушення законодавства у сфері земельних відносин, органами прокуратури області пред’явлено позовних заяв на суму 67,8 млн. грн. Судами, з урахуванням минулорічних, задоволено 29 таких позовів на суму понад 34,7 млн. грн. Вжитими заходами державі повернуто 2755 га земель вартістю понад 45 млн. грн.

Зокрема, Господарським судом області 20.03.2018 задоволено позов прокуратури про стягнення з фізичної особи підприємця 189403 грн. заборгованості за оренду землі та повернення Чернівецькій міській раді за актом приймання-передання земельної ділянки, площею 0,2974 га вартістю 3,2 млн. грн.

Також, 10.05.2018 Заставнівський районний суд задовольнив позов прокуратури в інтересах держави в особі ГУ Держгеокадастру в області про повернення із незаконного користування земельних ділянок загальною площею 3,1767 га вартістю 801 тис. грн.

Господарським судом області 11.09.2018 задоволено позов прокуратури області в інтересах ГУ Держгеокадастру в області до ФГ «Албіна М.І.» про звільнення та повернення самовільно зайнятої земельної ділянки площею 2,2 га вартістю 570 тис.грн.

Чернівецьким окружним адміністративним судом 12.11.2018 задоволено адміністративний позов Кельменецької місцевої прокуратури в інтересах держави до Рухотинської сільської ради Хотинського району про визнання протиправним та скасування рішення цієї сільської ради від 04.09.2017 № 168 щодо надання громадянину в оренду земельної ділянки площею 5 га для ведення особистого селянського господарства, розташованої в с. Блищадь.

Крім того, 22.06.2018 прокуратурою області скеровано до Господарського суду області позов в інтересах ГУ Держгеокадастру в області та Буковинської державної сільськогосподарської дослідної станції НААН України ДО ПСП «Аграрник лісовий» про звільнення та повернення земельної ділянки сільськогосподарського призначення площею 31 га вартістю 8 млн. грн.

Аналогічний позов до Господарського суду області про витребування 6 га сільгоспземель 16.11.2018 скеровано Кельменецькою місцевою прокуратурою до Атацької сільської ради Хотинського району та ТзОВ «УкрОрганік». А за позовом прокуратури від 21.08.2018 забезпечено повернення ТзОВ «Агрофірма «Оршівська» 52 га самовільно зайнятої земельної ділянки вартістю 15 млн. грн.

Під час реалізації представницьких повноважень прокурорами на дії посадових осіб органів Державної виконавчої служби внесено 48 скарг у порядку відомчого контролю керівництву служби, які на даний час розглянуті та задоволені. Розпочато 13 кримінальних проваджень.

З питань державної і комунальної власності задоволено позовів на суму 3 млн. грн. Зокрема, у вересні 2018 року Господарським судом області задоволено 3 позовні заяви прокуратури в інтересах Вижницької міської ради про стягнення заборгованості з орендної плати на загальну суму 353 тис. грн.

З метою захисту інтересів держави в бюджетній сфері пред’явлено позовів на суму 5 млн. грн.

До прикладу, Хотинським районним судом 30.05.2018 задоволено позов прокуратури до Рукшинської сільської ради Хотинського району про визнання недійсними результатів конкурсних торгів та договору про закупівлю товарів за державні кошти (ціна позову – 1,4 млн. грн.).

За результатами опрацювання повноти виконання замовниками будівництва обов’язку зі сплати пайових внесків у розвиток інфраструктури населених пунктів, пред’явлено 7 позовних заяв про стягнення до місцевих бюджетів понад 2,3 млн. грн. Прокуратурою області 26.04.2018 пред’явлено позов до ліквідатора КВКФ «Даріслава» в інтересах Чернівецької міської ради про включення 1,6 млн. грн. пайової участі в ліквідаційний баланс, а також забезпечення позову шляхом заборони припинення діяльності підприємства.

Судами області задоволено 25 позовів прокурорів на суму 251 тис. грн. з питань відшкодування шкоди, заподіяної кримінальними правопорушеннями.

На захист інтересів держави у сфері охорони дитинства заявлено позовних заяв на суму понад 1,9 млн. грн., з яких судами на даний час задоволено 21 позов на суму 1,9 млн. грн.

Так, Господарським судом області 08.06.2018 задоволено позов прокуратури до управління освіти Хотинської РДА та підприємця про визнання недійсними результатів конкурсних торгів про закупівлю товарів за державні кошти та договору поставки 2 шкільних автобусів вартістю 1 млн. 847 тис. грн.

Виходячи з конституційних повноважень, органами прокуратури постійно вживаються заходи до посилення їх впливу на стан законності у кримінальному судочинстві.

За участі прокурорів судами розглянуто 2284 кримінальні провадження, у тому числі з постановленням вироку – 953. Забезпечено участь у розгляді 298 проваджень судом апеляційної інстанції.

Прокурорами на незаконні судові рішення подано 112 апеляційних скарг (проти 98 у 2017 році). Судом апеляційної інстанції задоволено скарги прокурорів стосовно 83 осіб.

Відсоток задоволених документів прокурорського реагування на незаконні вироки судів першої інстанції  складає 85 % (по державі 91 %).

Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ задоволено касаційні скарги прокурора стосовно 19 осіб. Рівень касаційної практики складає 70,4 % (по державі 63,1 %).

Працівниками органів прокуратури в ході здійснення нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян проведено низку перевірок та внесено 196 документів прокурорського реагування з вимогою усунення порушень закону. За результатами їх розгляду до дисциплінарної відповідальності притягнуто 135 службових осіб.

Не допущено фактів катування чи нелюдського поводження із затриманими та взятими під варту особами, а також порушень прав ув’язнених чи засуджених.

Прокуратурою Чернівецької області організовано виконання 78 запитів іноземних держав про міжнародну правову допомогу у кримінальних провадженнях. Найбільше з Угорщини (51), Польщі (10). На території області встановлено 8 осіб, які розшукувались іноземними країнами за вчинення на їх території кримінально-караних діянь. Забезпечено видачу до іноземних держав 5 осіб. Прийнято остаточні процесуальні рішення у 12 кримінальних провадженнях, які надійшли у порядку перейняття.

Питання розгляду звернень та особистого прийому є одним з важливих напрямів діяльності органів прокуратури і постійно перебуває на контролі у керівництва прокуратури області. Налагоджено взаємодію з громадськістю.

Упродовж 2018 року органами прокуратури вирішено 1858 звернень громадян, з яких задоволено 36. Працівниками прокуратури області прийнято на особистому прийомі 622 громадянина. Організовані щомісячні виїзні прийоми громадян керівництвом прокуратури області.

На виконання вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» розглянуто 28 інформаційних запитів.

Реалізовуючи принцип гласності, з метою запобігання злочинності, формування у суспільстві авторитету органів прокуратури, прокурорами систематично висвітлюються у засобах масової інформації результати діяльності. Здійснено 1999 виступів, на веб-сайті Генеральної прокуратури України у рубриці «Регіональні новини» розміщено 65 матеріалів про результати діяльності прокуратури області на основних напрямах.

кількість переглядів: 978